Kenyafadder

Centrumkyrkan Faluns hjälparbete för Kenyas barn


Postgironummer:

475 61 54-3Se filmen om Centrumkyrkans barnarbete i Kenya

Klicka här

 


Besökare på sidan

Sidan uppdaterad

2021-12-20


JULBREV DECEMBER 2019


Falun december 2019

Kära fadder!

Det har nu gått ett år igen och julen närmar sig med stormsteg.

Jag vill först av allt tacka för ditt understöd till barnen i södra Kenya. Det kan inte nog understrykas vad viktig denna insats är för varje enskild liten pojke och flicka där. De barn som berörs skulle annars inte haft någon möjlighet att påbörja sin utbildning utan skulle växa upp utan att kunna läsa, skriva och räkna. Ständigt utanför och varit ett lätt rov för de som inte drar sig för att utnyttja de svagaste,

Låt mig berätta om Dolo, idag 10 år. Hans familj består av mamma och fem barn. Mamman har en liten inkomst som täcker mat och hyra för ett rum. När han skulle börja förskolan tog hans mamma honom till kommunens förskola och anmälde honom. Men då mamman inte kunde betala för uniform och bänkplats (600 shilling= 58 kr) fick han inte börja där. Det heter att skolan i Kenya är gratis för alla barn men familjen måste betala uniform och en bänkplats. Kommunen tar inte ansvar för de som inte kan prestera denna summa så många faller ur systemet redan där. Dolo fick stanna hemma. Men en dag kom en av lärarna från en av skolorna vi understöder och frågade om mamman ville att Dolo skulle komma till skolan. Det skulle inte kosta något utan det betalades av människor som vill hjälpa barn att få utbildning. Mamman blev utom sig av glädje och tackade ja. Idag har Dolo fullföljt förskolan och börjat i grundskolan, och han är duktig. Han understöds fortfarande av faddrar som vill hjälpa till med fortsättningen av utbildningen. Hans syskon har också fått börja skolan nu.

Jessie och hans syskon Miriam och David som jag berättat om tidigare mår bra. Nu är det lilla David som går i förskolan. Han är HIV positiv men tar sin medicin varje dag. Tack och lov får de medicinen gratis av sjukhuset. Miriam är nu 13 år och hon ser till att maten lagas på eftermiddagen åt mamman och syskonen. De bor i två rum med ett så kallat kök som de delar med andra i huslängan där de bor. Köket är ett skjul med en eldstad så de har skydd från vind och regn. Inget rinnande vatten, ingen elektricitet. Mörka rum.

Eller de masajgårdar där nästan all boskap dött på grund av att regnen uteblivit flera säsonger. Där går barnen i skolan och får mat varje dag. Även barn som inte börjat skolan kommer med sina muggar och får då mat även de, då det inte finns tillräckligt med mat hemma.

När man ser hur de fattiga i världen har det, vilka utmaningar de står inför varje dag så gör det ont i hjärtat. Därför är fadderhjälpen så viktig. När vi är flera som går ihop om att hjälpa till då blir det möjligt att förbättra omständigheterna för många barn.

Detta var några axplock från den skara barn som får del av hjälpen du är med och ger. Och vet att det gör skillnad. Idag har vi lärare, sjuksköterskor, piloter, bönder, turistguider mm som tack vare att de fick hjälp att få utbildning fick ett värdigt liv.

Så än en gång. TACK. Från hela mitt hjärta TACK att du bistår.

Skulle du kunna värva en till fadder är det en stor bonus.

Nu önskar jag dig en fin och vilsam jul och ett härligt nytt år.

Mats Gustafsson
Copyright © 2014. All Rights Reserved.